Kreativitet och entreprenörskap

Hemma och vabbar med min son som är förkyld. Han sitter och ritar, klipper och klistrar för fullt. Funderar på min egen kreativitet. När man var liten höll man på varje dag med liknande aktiviteter. Sen blev man vuxen och man slutade med kreativa aktiviteter. Vi föddes inte strukturerade vi föddes fria fulla med fantasi. Sedan någonstans på vägen tappade man bort det. Varför blir det så? Kreativitet blomstrar av belöningar inte av straff. Den blomstrar inte om man måste ställa sig i ledet och vara och tänka som alla andra. Kanske där någonstans har vi svaret.

 

En kreativ person är inte bara förknippad med en konstnär eller en arkitekt. Kreativitet är att med en handling komma på något eller skapa något nytt. En kreativ person är en som lyckas skapa originella lösningar för problem. Det är även en person som undrar och ställer frågor om ämnen som ingen har tänkt på innan. I rollen som entreprenör har jag verkligen fått börja använda min kreativa sida genom att tänka annorlunda och nytt. Att få arbeta med sociala medier och branding för mitt bolag är också något nytt som verkligen får mig att utveckla min kreativa sida. Jag har kommit på att själva skrivandet ger mig mycket.

Nu skall vi gör en flöjt av sugrör. Spännande tider.

 

 

Alltid blicka framåt

De senaste två veckorna har mina dagar fyllts med att starta upp nya kunder och styra upp befintliga kunder. Jag tittar på nuläget hur gör man idag när man arbetar med ekonomifunktionen och hur kan man göra i framtiden för att arbeta mer effektivt och kvalitetssäkrat. Stor del av mitt arbete har bestått av system relaterade frågor. Digitalisera och hitta nya processer för nya kunder. Automatisera manuella flöden och hitta bra integrationer för att automatisera arbetet. I våra befintliga kunder har arbetet bestått av att hitta felkällor i befintliga affärssystem, mycket kontakt med support och ställt frågan varför.  Ett litet fel i ett affärssystem ger fel output vilket gör att siffror som kommer ut i rapporterna blir fel. Det är mycket teknik och det är tidspress. Det måste rättas snabbt för att kunna rapportera korrekt.

 

Det har blivit långa arbetsdagar. I torsdags satt jag till kl 3 på morgonen för att bli klar.  Vårt arbete som redovisningskonsulter handlar inte längre om att bara kunna bokföra. Det handlar om att kunna se processer, förstå system, klura på lösningar och blicka framåt hur kan vi göra vi bättre hur kan vi göra vi annorlunda.  En sak är säkert man blir aldrig klar. Det finns alltid saker som behöver finslipas och utvecklas. Processer som kan förbättras. För att lyckas med detta  arbetar vi i nära samarbete med våra kunder. Vi vill inte uppfattas som en extern konsult. Känner kunderna att vi är en del av deras företag har vi lyckats.

 

Photo shoot och uppstart av nya kunder

I dag kom en fotograf till kontoret och tog kort på oss inför en artikel i en tidning. Dagen började med sminkning och styling av ett riktigt proffs. Att få sitta still en timme och bara vara hör inte till vanligheten. Fotografen Malin kom när jag var klart och fick oss verkligen att slappna av framför kameran. Det blir spännande att se slutresultatet när allt är klart. Lite ovant att stå framför kameran men det är nog något man får träna på framöver. 

Nu tillbaka till verkligheten och jobb med våra kunder. Idag skall jag göra löner och strukturera upp lite nya kunder som vi har fått glädjen att få arbeta med framöver.

Måndag fokus samarbeten

Äntligen månad det är så jag känner inför denna dag. Har haft en härlig helg med vila, lek och barnkalas. Full med ny energi och redo för att ta tag i lite lösa trådar sen förra veckan. Att driva redovisningsbyrå är inte bara att jobba mot kund. Idag har jag startat upp ett nytt rapporteringsverktyg och byggt lite mallar. Samtalat med en programleverantör och gått igenom vårt avtal. Jag brukar minst en gång om året gå igenom alla leverantörer och avtal för att se vad vi har för utbud och se om något behöver att förändras eller justeras. Jag går in och analyserar resultaträkningen och sen gör punktkontroller av tex programkostnader. Små justeringar kan spara många tusenlappar. Det handlar inte bara om att spara pengar utan det handlar om att satsa på rätt saker i rätt tid.  I höst satsar vi på några nya system som jag tror ge det lilla extra till våra kunder. Tycker att vi fått en bra mix på våra samarbetspartners nu. Det är så jag ser de leverantörer vi arbetar med och outsourcar vissa delar till. De är inte bara leverantörer utan en viktig del av Lavendo. I morgon blir det att förbereda sig inför att en fotograf kommer och fotar oss för en kommande artikel. Nu skall jag hämta min son och ha lite familjetid. Sen blir det bokslut när sonen sover.

Lavendo växer och nätverkar

Vilken höst det har varit. Så mycket roliga förfrågningar och denna veckan har vi startat upp 4 nya kunder. Det är dags att hitta nya kollegor som vill utvecklas och påverka Lavendos framtid.  I kväll har jag lagt upp en ny annons för att hitta nästa stjärna. Det är en av de roligaste sakerna jag vet att hitta nya talanger. Det finns så många bra redovisningskonsulter i vårt land som har konsultrollen i sin benmärg.  Kanske du är lite nyfiken eller känner någon som skulle vara intresserad? Läs mer på vår hemsida.

Jobba hos oss

Idag har jag varit på nätverksträff hos Beyond the Limits. Tone Bekkestad känd från TV4 höll en jätte intressant föreläsning om att sälja med video. Att lägga ut små filmer kan man se mer och mer på Facebook, Instagram men även nu hos Linkedin. Skall titta lite mer på hennes youtube klipp och ta tillfället till akt att lära mig lite mer om detta.  Tone berättade om alla ursäkter som man har för att inte våga sig på att spela in film. Tror det är där det stannar för mig. Man måste helt enkelt lära sig att våga även om man är livrädd.

 

 

I huvudet på en VD digitalisering och mat

Funderar alltid på det här med digitalisering. Att försöka hitta smarta och effektiva lösningar till onödigt arbete. I dag har jag börjat testa ett nytt rapporteringssystem som jag tror skulle kunna passa några av våra kunder. Balans och resultatrapporter i all ära men att kunna se sin bokföring i realtid och kanske kunna göra sin egen utformningen på rapporter, ta ut budget och prognoser, likviditetsprognoser tror jag skulle uppskattas av många kunder. Nästa vecka blir det genomgång med programleverantören något jag verkligen ser fram emot.  Nästa projekt som jag har börjat titta på är att hitta ett optimalt program för att automatisera avstämningsarbetet som vi gör varje månad. Något system som automatiskt kan pricka banktransaktioner vore ju underbart.  Tycker att det borde finnas på marknaden någonstans.

Nu skall jag sluta drömma mig bort i alla projekt och leverera månadsbokslut till en av våra kunder. Rapporteringsveckorna är intensiva och jag och en kollega unnade oss en kort paus för en hamburgare i kväll. Utan mat fungerar man icke.

 

 

 

 

Andas in andas ut

De senaste två veckorna har det varit intensivt på jobb fronten. Kundmöten, telefonmöten och boksluten har avverkats en efter en. Vi har satt igång vårt projekt med ett nytt för system på lön och jag har för första gången i mitt liv blivit intervjuad av en bransch tidning om Lavendos arbete och vårt arbete på sociala medier.  Det skall bli spännande att se slutresultatet på artikeln.

Att vara konsult är inte alltid ett 8 till 5 jobb. De här sista veckorna har jag ätit lunch vid skrivbordet varje dag och telefonen har gått varm. Känslan av att inte räcka till har gnagt inombords. Så är det ibland och det gäller bara att kunna hantera den situationen. Vår arbetsbelastning kan vara mycket varierande. Vi har lugna perioder på hösten och perioden januari till juli är det mycket arbete.  Vår höst har startat minst sagt intensivt. Vi har många förfrågningar från företag som vill bli kunder hos Lavendo. Därför börjar det bli dags att hitta nästa stjärna till Lavendo. En erfaren och duktig rådgivare. Det får bli höstens projekt att hitta rätt person.

Min son sa till mig en morgon när han såg att jag var lite stressad.

– Mamma andas in andas ut. Han har helt rätt. Det börjar bli dags att använda yoga appen som jag började prenumerera på för några månader sedan. Det är aldrig försent att börja med en ny vana.

 

 

Digitalisering i det enkla bor det vackra

När jag startade min redovisningskonsult karriär var det mycket papper som hanterades varje dag. Kontoret var fullt med papper och pärmar. Mitt mål när jag startade Lavendo var att automatisera och effektivisera så många processer som vi bara kunde.

I dag gjorde jag ett eget utlägg i vår kvitto app. Jag tog en bild på kvittot, appen kände av från historiken vilken typ av kostnad det var, belopp och moms. Den enda jag behövde göra var att godkänna och skicka utlägget. En sekund senare var allt bokfört och klart med automatik.

Vi har testat en ny integration för en restaurang. Alla kassarapporter läses in med automatik direkt in i bokföringen. Inga mer onödigt stansade av kassarapporter.

Tänk vad mycket tid och pengar vi sparar för våra kunder och för oss själva. Tid som vi som konsulter kan använda till att träffa våra kunder.  Digitalisering i det enkla bor det vackra.

Allt startar med en process

Måndag och veckan är full med roliga rådgivningsuppdrag för min del. Nu börjar vi få nya kunder på rekommendation av våra befintliga kunder. Ett gott betyg och det känns gott i hjärtat att vi har levererat på den nivå som vi skall och lite till.

Den här veckan fokuserar vi på effektiviseringstips i sociala medier. Jag började på en arbetsplats där flertalet av de anställda arbetade med processkartläggning. Att få fram ett nuläge på processerna kring tex ekonomifunktionen för att sedan hitta förbättringsåtgärder. En arbetsplats som jag älskade och lärde mig så mycket av. Att göra samma sak på ett annorlunda sätt vilket i slutändan sparar tid och pengar för både våra kunder och Lavendo. Det är det som det handlar om. Att göra små justeringar i en process kan spara massor av tid. Vi jobbar tex med en kvitto app från Company Expense som gör att Lavendo inte bokför kvitton alls nu för tiden. Vi har en integration som gör att alla transaktioner läses in automatiskt. En sådan liten process förändring kan spara säkert 30 000 SEK för en kund i redovisningsarvoden.

Nu skall jag gå in i ett möte med några blivande lönespecialister från Interum.  De kommer att titta på löneprocessen på Lavendo som en del i deras utbildning. Det är ett projekt som jag har sett fram emot hela sommaren att starta.

 

 

Lavendos branding resa

2017 började jag fundera på hur Lavendo såg ut på socialamedier, web, trycksaker m.m. Hur såg man på Lavendo utifrån? Jag såg ingen röd tråd. Stilarna var lite olika och hur mycket jag än försökte så fick jag inte det att se proffsigt ut. Jag bestämde mig för att titta på branding för företaget. Jag tog hjälp av Malin som är expert på detta område. Hon tog fram ett branding dokument där färg, form och text bestämdes som andades Lavendo. Det blev precis så bra som jag hade tänkt mig. Fördelen med att göra detta arbete är att det blir enklare att skapa en tydligare kommunikation med kunder och andra intressenter. Lavendo ser idag mycket professionellare än när jag startade bolaget. Vi har fortfarande mycket att göra och vi kommer fortsätta detta arbete. En helt ny uppgift som jag tidigare inte har varit inblandad i. Det är fantastiskt roligt att få göra detta och se sitt bolag bli precis så där som jag drömde om för 2 år sedan.

Nu dags för sushi lunch med bästa kollegorna. Sen lite ledighet i helgen. Kommer att behöva jobba lite på kvällstid i helgen. Leverans till en viktig kund på måndag.  Konsultlivet det bästa som finns.